joi, martie 12, 2015

Creditul este un transfer de bunuri sau resurse de la un creditor la un creditat, care se vor utiliza cu un anumit scop definit în prealabil sau se vor utiliza în libertate. Este vorba de un serviciu, preţul căruia va fi restituit de către creditat în formă de dobândă, într-o perioadă şi în baza unor condiţii definite în contract.

Utilizarea acestuia este diversă, poate avea ca scop susţinerea unor relaţii economice, creştere cantitativă sau dezvoltare calitativă, poate avea scop privat, de afaceri, de antrepriză (la nivel microeconomic) sau macroeconomic. În funcţie de personalitatea juridică a creditaţilor există mai multe forme de creditare începând cu creditele imobiliare acordate persoanelor fizice până la titlurile de stat. Există credit pentru producători şi credit pentru consumatori, ambele pot fi considerate o decizie intertemporală.

În cazul creditului pentru consumatori este vorba de reorganizarea în timp a consumului. Creditatul obţine în prezent un consum pe care nu ar fi putut să-l obţină din forţe proprii, iar în schimb renunţă la o anumită cantitate din consumul din viitor. Plata dobânzii reduce câştigul care se va putea cheltui şi care va sta la dispoziţia acestuia în viitor. De cealaltă parte creditorul renunţă la cheltuielile prezente, deoarece în prezent nu mai poate întoarce spre consum resursele transmise creditatului. Face acesta în speranţa unui câştig mai mare în viitor, deoarece în viitor poate întoarce spre consum şi dobânzile care provin din activitatea de creditare, deşi pentru estimarea reală a creşterii câştigului este indispensabilă considerarea inflaţiei. Condiţia necesară a mecanismului este existenţa economiilor, precum diferenţa dintre parametri de răbdare a personajelor.

În cazul creditului pentru producători creditul se îndreaptă spre activitatea de producător, astfel din profitul eventual provenit din acesta se vor putea plăti dobânzile. În caz contrar, dacă profitul produs nu acoperă dobânzile există riscul îndatorării.

Taguri: credit, profit, inflaţie, consumator, câştig

Scrie tu primul comentariu!
comments powered by Disqus
Nu doresc să caut Caută orice!