miercuri, noiembrie 19, 2014

Capitalul este un concept din economie, sociologie cu diferite sensuri. În macroeconomia clasică, capitalul este unul dintre cei trei factori de producție (pe lângă muncă și pământ).

Capitalul se formează prin acumularea de economii (renuțarea la consum) respectiv prin investiții. Acumularea de capital sporește productivitatea celorlalți factori de producție și duce astfel la randament mai mare, care la rândul lui contribuie la o nouă acumulare de capital, însă este și premisa pentru salarii mai bune (pentru factorul de producție muncă). 

Bani, bunuri, achizitii puse in circulatie cu scop economic, sangele economiei. Economistii descriu capitalul ca una din cele 4 elemente fundamentale ale activitatii economice: factorii de productie, spatiul, munca si intreprinderea. Procesele de productie care folosesc capital mai mult in comparatie cu munca, sunt INTENSIV CAPITAL. Cele care utilizeaza mai putin capital in comparatie cu munca sunt INTENSIV MUNCA. 
Capitalul poate lua diverse forme. Achizitiile unei firme sunt cunoscute drept capital,ce poate include capital fix (echipamente, cladiri, etc) si capital munca (variabil, de productie): materii si materiale prime, bunuri partial finisate. Capitalul financiar include : bani, obligatiuni si actiuni. 
Capitalul uman este averea economica sau potentialul continut intr-o persoana, o parte obtinut la nastere, restul prin pregatire si educatie. Adezivul invizibil care tine legate institutiile si o economie in ansamblul ei este Capitalul social.  

Sursa: 
http://ro.wikipedia.org/wiki/Capital_(economie)
  
http://www.dictionar-economic.com

Taguri: capital, liber, piaţă, mijloace, economie

Scrie tu primul comentariu!
comments powered by Disqus
Nu doresc să caut Caută orice!