miercuri, noiembrie 19, 2014

Brevetul de inventie este un titlu de protectie eliberat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci inventatorului sau succesorului sau in drepturi prin care se recunoaste dreptul exclusiv de exploatare a inventiei, protectia titlului find limitata in timp.

Denumire generic data (in doctrina juridica) brevetului acordat pentru inventia care perfectioneaza o alta inventie protejata printr-un alt brevet si care nu poate fi aplicata fara cea brevetata anterior. Durata de valabilitate a brevetului, astfel acordat, este limitata la aceea a brevetului acordat pentru inventia pe care o perfectioneaza fara a putea fi mai scurta de 10 ani. Patentul da drept exclusiv al inventatorului de a dispune de inventia sa, reglementat prin legislatia fiecarei tari. 

În baza altor surse, Brevetul de invenție este un un document prin care se acordă un set de drepturi exclusive de către o țară unui inventator sau unui împuternicit ales de inventator pentru o perioadă fixă de timp în schimbul divulgării invenției. Procedura pentru acordarea brevetului de invenție, condițiile ce trebuiesc îndeplinite și perioada pentru care sunt acordate drepturile exclusive variază în limite largi de la o țară la alta conform cu legislația națională și acorduri internaționale. O cerere de brevet trebuie să includă una sau mai multe revendicări care definesc invenția ca ceva nou, ceva care necesita creativitate și se poate aplica industrial. În cele mai multe țări sunt excluse de la brevetare programele de calculator și metodele de afaceri, ambele acceptate în SUA. Drepturile exclusive acordate prin brevetul de invenție în cele mai multe țări sunt să prevină sau să-i excludă pe alții de la a fabrica, a folosi, a vinde, a importa produsul conform brevetului.     

Sursa: 
http://ro.wikipedia.org/wiki/Brevet_de_inven%C8%9Bie  
www.euroavocatura.ro   

Taguri: brevet, invenţie, industrie

Scrie tu primul comentariu!
comments powered by Disqus
Nu doresc să caut Caută orice!