miercuri, noiembrie 19, 2014

Know-how este un termen preluat din limba engleză, care desemnează cunostinte specifice, detinute de o persoana fizica sau o intreprindere, asupra unui produs sau procedeu de fabricatie, adesea obtinute prin lucrari de cercetare si de dezvoltare importante si costisitoare (R & D).

Potrivit regulilor de concurenta comunitare, termenul de „know-how” desemneaza, in mod normal, un ansamblu de informatii tehnice care sunt secrete, substantiale si identificate. Termenul „secret” semnifica faptul ca un „know-how”, considerat in ansamblul sau, ori in configuratia si asamblarea precisa a elementelor sale, nu este, in mod general, cunoscut sau usor de obtinut. Termenul „substantial” semnifica faptul ca un know-how inglobeaza informatii care trebuie sa fie folositoare. Termenul „identificat” semnifica faptul ca know-how-ul este descris sau inregistrat intr-o asemenea maniera incat sa fie posibil de verificat daca indeplineste criteriile de secret si de substantialitate. 

Contractul de know-how 

Cunoștințele tehnice care intră în componența unui know-how fac cel mai adesea obiectul unui contract de know-how. Persoana care deține know-how-ul(furnizorul) se obligă să transmită know-how-ul prin punerea la dispoziția beneficiarului de documente, schițe, manuale, sau prin trimiterea sau primerea de tehnicieni în vederea specializării. Beneficiarul se obligă să păstreze secretul asupra tutoror informațiilor obținute, pentru că altfel know-how-ul respectiv ar intra în domeniul public și ar aduce prejudicii deținătorului.
Deținătorul unui know-how nu are un drept exclusiv asupra informațiilor, procedeelor și elementelor conexe care sunt incorporate într-un contract de know-how. Noutatea know-how-ului este subiectivă, și ține doar de cunoștințele beneficiarului. Oricine poate folosi procedee și tehnici identice de fabricare dacă a ajuns în mod corect la cunoașterea lor. 
Know-how-ul se mai caracterizează și prin dinamism, în contract poate exista o clauză de cross-licensing în urmă căreia titularul know-how-ului să beneficieze de eventualele perfecționări ce sunt aduse procedeelor de fabricație, sau tehnologiilor încorporate, de către utilizator. 

Caracteristici 

Potrivit regulilor de concurență comunitare, termenul de know-how desemnează, în mod normal, un ansamblu de informații tehnice care sunt secrete, substanțiale și identificate.     
Termenul secret semnifică faptul că un know-how, considerat în ansamblul său, ori în configurația și asamblarea precisă a elementelor sale, nu este, în mod general, cunoscut sau ușor de obținut.
     
Termenul substanțial semnifică faptul că un know-how înglobează informații care trebuie să fie folositoare.
     
Termenul identificat semnifică faptul că know-how-ul este descris sau înregistrat într-o asemenea manieră, încât să fie posibil de verificat dacă îndeplinește criteriile de secret și de substanțialitate.
 

Sursa: 
http://www.euroavocatura.ro        
http://ro.wikipedia.org/wiki/Know-how     

Taguri: metodă, fabricaţie, mod, predare, avantaj, internaţional

Scrie tu primul comentariu!
comments powered by Disqus
Nu doresc să caut Caută orice!