luni, octombrie 20, 2014

Franciză este forma tradusă a cuvântului francez franchise, acre exprimă o formă de colaborare bazată pe relaţii contractuale.

Franciza este operațiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor (în engleză franchiser) îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat (în engleză franchisee), dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producție sau de comercializare a anumitor tipuri de produse și/sau de servicii. Obținerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem precum și a unor redevențe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri. 

Tip special de acord, prin care o intreprindere (francizor) ii cedeaza alteia (francizatul), in schimbul unei compensatii financiare directe sau indirecte,dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industriala sau intelectuala (franciza), in scopuri de productie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse si / sau de servicii. Acest ansamblu de drepturi este legat, in general, de marci sau denumiri inregistrate, de logo-uri, de metode,modele, drepturi de autor, de un know-how sau de brevete.

Un acord de franciza prevede, in mod obisnuit, obligatii in ceea ce priveste: 
(1) utilizarea unui nume comun sau a unui logo comun si o prezentare uniforma a localurilor si / sau a mijloacelor de transport; 
(2) transmiterea, de catre francizor, a unui know-how, catre francizat; 
(3) furnizarea, continua, de asistenta comerciala si tehnica, de catre francizor, pentru francizat, pe toata durata acordului. 

Contract de franciză
 

Contract prin care francizorul - o firma de prestigiu, ce detine o gama de produse/servicii de marca, ce se bucura de succes comercial si de reputatie pe piata - concesioneaza francizatului o licenta care ii da dreptul sa fabrice un produs conceput si fabricat de francizor, sa distribuie un produs fabricat de francizor, sa presteze servicii, in anumite conditii: 
-  plata unei contributii initiale 
-  suportarea unei cote-parti din investitia legata de afacere 
-  plata unei redevente periodice (un procent din incasarile realizate) 
-  respectarea standardelor privind calitatea produselor fabricate/serviciilor prestate 
-  respectarea metodei comerciale si de deservire a clientelei etc. 

Francizatul va beneficia de renumele francizorului, va putea folosi numele de marca, insemnele, culorile, logotipul etc. de asemenea, el beneficiaza de o serie de servicii de formare, consultanta, asistenta comerciala si de gestiune, logistica etc (motiv pentru care franciza mai este numita si afacere cu succes asigurat).
Organizatiile de tip franciza se bazeaza fie pe un produs unic, fie pe o marca de notorietate, un patent etc - create de francizor. Prin contractul de franciza se acorda, in general, dreptul exclusiv de vanzare intr-o anumita zona geografica. 

Sursa: www.comunicatedepresa.ro    
            http://www.euroavocatura.ro   
            http://ro.wikipedia.org/wiki/Franciz%C4%83 

Taguri: franciză, produse, contract, francizor

Scrie tu primul comentariu!
comments powered by Disqus
Nu doresc să caut Caută orice!