luni, octombrie 20, 2014

În mod tradiţional, termenul se referă la capitalul investit într-o afacere în care întreprinzătorul acceptă riscul ca firma sa să dea faliment. Companiile pot avea mai multe tipuri de CAPITAL FINANCIAR cu diferite grade de risc. Deţinătorii de obligaţiuni au o prioritate şi acceptă riscul cel mai mic. Urmează acţionarii privilegiaţi, iar acţionarii obişnuiţi acceptă cel mai mare risc. Dacă profiturile cresc, acţionarii obişnuiţi au câştiguri corespunzătoare

Capitalul de risc (venture capital) reprezinta capitalul de risc pus la dispozitia intreprinderii pe termen lung si fara garantii (adica numai in baza unui plan de afaceri si a perspectivelor de profit ale intreprinderii). Acest capital poate fi de folos mai ales intreprinderilor care nu sunt cotate la bursa. 
Combinatia dintre punere la dispozitie de capital, experienta si contacte, confera venture capital o pozitie aparte. Cu toate ca de regula beneficiarului i se cer parti din intreprindere si pozitii in consiliul director, scopul principal este dezvoltarea intreprinderii si cresterea valorii ei si nu preluarea unei functii de conducere. Spre deosebire de finantatorii traditionali (banci, etc.), ofertantul de venture capital obtine un profit de pe urma cresterii si rentabilitatii ridicate a unei intreprinderi. 
Finantatorii traditionali pretind dobanda si rambursarea la termen a datoriei, indifferent de existenta unui profit sau a unei pierderi. Profitul realizat de ofertantul de Venture-Capital depinde de profitul intreprinderii. 

Cum functioneaza o finantare cu Capital de risc? 

Investitorii participa la un fond care este administrat de o intreprindere de Venture-Capital. Aceasta intreprindere investeste mijloacele fondului respective sub forma de capital propriu in intreprinderi innovative si/sau aflate in faza de crestere. Simultan are loc de cele mai multe ori o consultanta economica, in vederea unei oarecare sigurante a intreprinderii de Venture-Capital. Dupa incheierea cu success a dezvoltarii intreprinderii, are loc vanzarea partii detinute de intrreprinderea de venture-Capital, fiind posibile mai multe variante: 
- Vanzarea catre fondatori sau management 
- Vanzarea catre un partener strategic 
- Vanzarea partilor respective la bursa 
O baza de capital solida (capital propriu) pentru crestere si competitivitate. Venture capital se ramburseaza doar la sfarsitul perioadei de investitie si nu genereaza costuri cu dobanzile, deci nu incarca nici free cash-flow. Ofertantii de venture-Capital sunt adevarati parteneri de afaceri, care suporta si ei riscurile si care sprijina prin experienta si consultanta. Nu necesita garantii, nu atrage raspundere personala.

Conditii necesare pentru preluarea de Venture Capital:  
- Obiectul/Ramura de activitate cu potential mare de crestere. - O echipa manageriala cu experienta si ambitie 
- Obiectul/Ramura de activitate cu produse sau servicii de mare success dovedibil. 
- Piata/Nisa de piata intr-o pozitie protejata sau putin expusa. 
- Business Plan (plan de afaceri) care demonstreaza convingator (tehnica scenariilor), de ce merita o forma avantajoasa de finantare, si cum se poate obtine o rentabilitate convenabila pentru finantatorul cu capital de risc. 
- Echipa manageriala (marketing, productie, financiar) care sa garanteze respectarea si indeplinire planului de afaceri. 
- Stimulator pentru investitii (d.ex. perspective de profit foarte bune) - Oposibilitatea de a vinde participatiunea 

In ce moment este avantajoasa preluarea de Venture-Capital? 

O finantare suplimentara a intreprinderii, poate fi desigur necesara oricand, ofertantii de venture capital prefera sa se implice in faza de crestere puternica, care necesita in mod firesc, finantari mari. 
Momentul investitiei in fuctie de varsta intreprinderii duce la clasificarea urmatoare a capitalului de risc: 
- Finantare seed: pentru dezvoltarea si aplicarea unei conceptii in intreprindere, producerea unu prototip si finantarea unor activitati de cercetare, inainte ca produsul sa fie gata de piata. 
- Finantare de Start-Up: pentru finantarea dezvoltarii de produse si aplicarea unui concept de marketing, mai ales pentru intreprinderi noi, care sunt chiar la fondare sau exista de putin timp, fara sa fi vandut produse. 
- Finantare de expansiune: Pentru cresterea si extinderea unor firme consacrate (finantarea de capacitati marite, dezvoltare de produse, piata, etc.)

Sursa: 
www.capital.ro 
http://www.dictionar-economic.com/?do=view&id=197    
http://ro.wikipedia.org/wiki/Capital_de_risc

Taguri: venture capital, finantare. Start-up

Scrie tu primul comentariu!
comments powered by Disqus
Nu doresc să caut Caută orice!