duminică, noiembrie 16, 2014

Termenul derivă din cuvântul spaniol embargar care înseamnă: a împiedica, a opri sau a reține. În relațiile internaționale înseamnă aplicarea unor măsuri de sancționare dezavantajoase şi particulare (în practica economică normală nu se aplică).

În transporturi poate semnala introducerea mijloacelor tradiţionale ale protecţionismului (limitarea sau interzicerea administrativă directă a exportului sau a importului, introducerea cotelor sau interdicţiilor legate de cantitate, vămi speciale, impunerea unor impozite sau taxe); interdicţia de intrare pe teritoriul ţării a mijloacelor de transport şi circulaţie (vapoare sau avioane); îngheţarea conturilor bancare, blocarea sau sechestrarea bunurilor mobile şi a încărcăturilor; limitarea circulaţiei unor tehnologii, produse (tehnologie de vârf) sau componente (ex. în timpul războiului rece COCOM).  (Putem avea dificultăţi la distingerea produselor de dublă utilizare (civil sau militar)).
Acesta poate limita creditele sau poate restricţiona condiţiile financiare şi de creditare. Sancţiunile financiare pot afecta tranzacţiile financiare, pot îngheţa sursele financiare ale guvernelor, a societăţilor sau a persoanelor fizice, sau pot limita şi/sau interzice serviciile financiare (ex. asigurare). Interdicţiile pot fi extinse chiar şi asupra ajutorului tehnic, a instruirii sau finanţării. Aceste interdicţii de obicei ţin departe investitorii străini. Limitările pot fi impuse chiar şi faţă de anumite persoane, politicieni sau oameni de afaceri. 

Taguri: vamă, impozit, special, mijloace, financiar, guverne, investitor, credit

Scrie tu primul comentariu!
comments powered by Disqus
Nu doresc să caut Caută orice!